Passa al contingut principal

Per què hem de ser antinuclears (català)

El prestigiós Massachussetts Institute of Technology (MIT) va analitzar el futur de l'energia nuclear al 2003. La conclusió fonamental d'aquesta anàlisi era que el futur de les centrals nuclears tenia quatre problemes crítics: l'alt preu, la inseguretat, els residus radioactius centenaris i la proliferació. Finalment, opinaven que era necessari l'abandó definitiu de l'energia nuclear perquè creien capciós plantejar una petita xarxa nuclear per a reduir les emissions.

Alguns experts pro-nuclears argumenten que l'energia nuclear és una opció neta, barata i segura per a satisfer l'increment de la demanda energètica sense patir un augment dels preus dels combustibles fòssils. A més a més, creuen que reduiria les emissions contaminants a l'atmosfera i es podria assolir la independència energètica. Aquesta discutible opinió, la defensen entre d'altres José María Aznar o Felipe González.

Energia segura? Txernòbil, Three Mile Island, i ara Fukushima es presenten com excepcions. Tanmateix, la Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha rebut més de vuit-centes notificacions d'incidents significatius. És clar que hi ha un problema, la tecnologia nuclear és inherentment insegura perquè sempre serà vulnerable a errors humans, a desastres naturals, errades de disseny o a atacs terroristes. Les conseqüències a l'exposició de la radioactivitat podem ser la mort, mutacions genètiques, malformacions, càncer, leucèmia o desordres a varis sistemes.

Energia neta i barata? Les centrals nuclears generen residus radioactius que són perillosos durant centenars d'anys i són els governs, amb els diners públics, qui els gestionen. El govern del Regne Unit ha calculat que li faria falta 125.000 milions d'euros per desmantellar les centrals obsoletes i mantenir els residus durant 125 anys. Les centrals tampoc es responsabilitzen en cas d'accident. Es xifra en 55.000 milions d'euros la despesa sanitària pels efectes en persones del desastre nuclear de Txernòbil.

Existeixen alternatives al model insostenible i depredador actual. I són possibles sense el perill de les centrals nuclears. Segons l'informe “Renovables 2050. Un informe sobre el potencial de les energies renovables en l'Espanya Peninsular”, publicat per Greenpeace, demostra que podríem viure sense energia nuclear, ni combustibles fòssils, només amb energies renovables per a l'any 2050. És possible si s'aposta políticament per desenvolupar el sostre potencial i de generació de les energies renovables com la hidroelèctrica, biomassa, eòlica terrestre i marina. També, la fotovoltaica integrada, l'energia de les ones, la geotèrmica de roques seques, la solar termoelèctrica i de les xemeneies solars. Així doncs, un món millor és possible i necessari.

Eloi Pomar i Timoner

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Devem indignar-nos (català)

Les campanyes electorals multimilion à ri e s del PP-PSOE s'han de pagar amb diners i favors, que després es tornen . Potser açò justifica l' ajuda desinteressad a de l PP i el PSOE al s bancs i caixes, al r efus a r la llei d 'entrega d'habitatges per a saldar la hipoteca. Als bancs no els hi convenia. T an se val si t ' 'e mbarguen la casa i continu e s pa gant la hipoteca sense ja tindre-la, perquè qui eres tu per als bancs o per als pol ítics? Fa ja més de dos segles, Thomas Jefferson va expressar “ s i el poder passa ra per mans de les entitats bancàries i les corporacions del diners, l'experiment democràtic s'hauria acabat. Tindríem una forma d'absolutisme pitjor que aquella contra la que havien lluitat els colons .” A Espanya, algú dubta de qui hi mana? Nosaltres, ho tenim clar. Així, é s l'hora d'acabar amb la tirania dels bancs i els seus vassalls, PP-PSOE. Els hem perdut la por i ocupem les principals places de Madrid i B

POR QUÈ ME GUSTA SER FUTBOLISTA?

Muchos   días   pienso que   los futbolistas   somos   gladiadores   de   un circo   en manos   de millonarios .   Nuestra   función   es hacer   olvidar a  la plebe   trabajadora   la crisis que   vivimos .   Un deporte   del que se habla   más en   prensa   que de cualquier   problema económico ,   de corrupción política ,   de bienestar social ,   de   enseñanza pública , catástrofe   ecológica o   de sanidad .   Estos   pensamientos  me  hacen  odiar   el fútbol , al que   he dedicado   gran parte   de mi vida . Por suerte , los días  como   el de hoy ,  me   hacen recordar   porque amo   tanto  a l fútbol .  En estos momentos ,  puedo sentir   el gran trabajo   de   equipo   de mis   compañeros   y nuestra   SOLIDARIDAD . También   respiro   el   COMPAÑERISMO   y   el   ESFUERZO ,  muy  caros   de   oler   actualmente en la   sociedad   más individualista   y  egoísta   del mundo ,  la capitalista . Otra de las grandezas  del fútbol   es   la capacidad de hacer   FELIZ   a  p

Una espanyola pel món (microrelat en català)

Després de la cridada dels seus pares felicitant-li l'any nou, va entendre que devia tornar a Oviedo. Encara que a tots els deia que li anava meravellosament a Nova York, no era així. Tot el que li quedava era el seu uniforme de cambrera, els 200$ que va obtindre per tota la seua roba i aquell maleït penjador buit, que furtà per despit del Restaurant la nit que l'acomiadaren. Volia tornar, per no tenia els 800$ del billet. Tampoc se'ls pensava demanar als seus amics ni pares, perquè per ells era una heroïna. I més després d'apareixer en “Espanyols pel Món”. Dos nits en Central Park li bastaren per aconseguir els 600$ per tornar a Espanya. Mai contaria a ningú com els va assolir.

Movie Trailer Videos

Traveling Videos